Innovasjon

2020s største oppdagelser

Fjoråret var intet toppår – en pandemi, branner, opptøyer og konflikter har dominert nyhetsbildet. Men på forskningsfronten skjedde det store ting. Vi har listet årets ni viktigste vitenskapelige suksesser.

1. Vaksine mot covid-19

Det tok bare 42 dager fra viruset ble kjent til den første vaksinedosen ble testet på mennesker. Deretter gikk det slag i slag. Og det på rekordtid.

2. AI løser proteingåte

Bedriften Deepminds dataprogram Alpha fant løsningen på en av biologiens største utfordringer: Å beregne 3D-formen på et protein og dermed hvordan det fungerer i virkeligheten. Gener er bygd av DNA, som er kodede proteiner, og alt liv skapes av proteiner. Vitenskapsskribenten Adam Rutherford beskriver det som å lese noter og for første gang høre musikken man ser foran seg.

3. Finnes det liv på Venus?

I september kom nyheten om at forskerne hadde oppdaget den svært giftige gassen fosfin i Venus’ atmosfære. Dette kan være et tegn på liv – noe man ikke hadde regnet med siden Venus er, sett fra vårt jordlige perspektiv, en ganske så utrivelig plass. Det dreier seg altså ikke om aliens, men om at når vi oppdager liv i universet, vil det antagelig være i form av ”biosignatur-kjemikalier”.

venus
Foto: Shutterstock

4. Crispr kurerer sykdom

Genredigeringsverktøyet Crispr/Cas9 fikk nobelprisen i kjemi, og forskere ved bedriften CRISPR Therapeutics og Vertex Pharmaceuticals har vist oss at teknologien kan kurere to arvelige blodsykdommer som skyldes en mutasjon i ett enkelt gen. Behandlingen er dyr: Minst en million dollar per pasient. 

5. Spor etter den første dinosauren

I Jurassic Park er det enkelt å isolere dinosur-DNA, men i virkeligheten er det helt annerledes. I 2020 tok imidlertid vitenskapen et stort steg fremover, og forskere har identifisert silhuetten av celler – former som kanskje er kromosomer – og flere mulige DNA-kjerner. ”Mulighetene er ekstremt spennende,” sier paleontologen David Evans ved Royal Ontario Museum til National Geographic.

6. Verdens eldste hulemalerier

Forskere har funnet ut at maleriene av jaktscener og mennesker med dyrehoder på huleveggene på øya Sulawesi i Indonesia er rundt 44 000 år gamle – 4000 år eldre enn all tidligere kjent kunst.

7. Eldre enn eldst

Lenge før vår egen sol så dagens lys sendte en døende stjerne ut støv i verdensrommet. En liten bit av det stjernestøvet – fanget i en meteoritt som kolliderte med jorden i 1969 – er utpekt til å være det eldste materialet som er blitt funnet. Undersøkelser viser at det er et sted mellom 4,6 og 7 milliarder år gammelt. 

PET-flaske
Foto: Shutterstock

8. Enzymer bryter ned plast

Forskere har utviklet et superenzym som bryter ned polyetylentereftalat, kjent både fra PET-flasker og polyesterklær, til de minste kjemiske byggesteiner. Forhåpentlig vil dette føre til at plast lettere kan gjenvinnes i fremtiden – igjen og igjen – og på det viset redusere oljerforbruket radikalt.

9. Endelig blir det romreiser

SpaceX, som eies av Elon Musk, sendte ut to astronauter på verdens første bemannede kommersielle romreise. Oppdraget var en test for å bevise SpaceXs potensial, og Crew Dragon-kapselen førte Bob Behnken og Doug Hurley ut i jordens bane, der de la til ved ISS, Den internasjonale romstasjonen. SpaceX gjentok reisen med fire NASA-astronauter på slutten av året.     

Kilder: National Geographic, The Smithsonian, The Guardian, Business Insider, DN

Publisert 29.01.2021