Økonomi

20-årsjubileum for Gates 2.0

Bill & Melinda Gates. Foto: Shutterstock

Først var han verdens mest fremgangsrike – og rikeste – bedriftsleder, og siden ble han verdens mest sjenerøse veldedighetsarbeider. Det har gått nøyaktig 20 år siden Gates klatret ned fra Microsoft-tronen, skrev ut en sjekk på fem milliarder dollar til veldedighetsorganisasjonen sin og bestemte seg for å starte et nytt liv.

Borte er CEO-en som aldri noensinne tok seg en dag fri, og som memorerte de ansattes registreringsnumre for å finne ut hvem andre som jobbet i helgene. Den mannen har veket plass på verdensscenen for en som prediker fleksibelt arbeidsliv og viktigheten av kjærlighetsfylte relasjoner og alles likeverd.   

Hvem som inspirerte ham til å bytte spor i livet?

Mamma Mary, så klart! Hun oppfordret ham om og om igjen til å løfte blikket fra jobben, og begynner å bruke pengene sine på å bygge et bedre samfunn. Dagen før Bill og Melinda giftet seg sendte hun et brev til dem begge, et brev hun avsluttet med ordene: ”Den som har fått mye, forventes det mye av!”

Da Mary døde bare et halvt år senere, satte Bill Gates inn det første innskuddet i det som noen år senere skulle bli Bill & Melinda Gates Foundation. At stiftelsen bar begge ektefellenes navn er ikke så rart; Melinda har allerede fra starten av vært veldig aktiv og en viktig pådriver.

Så gratulerer med 20-årsdagen til Bill Gates 2.0. Den oppdaterte versjonen av superentreprenøren som i 2020 fortsetter å inspirere med sin filantropiske milliardærklubb Giving Pledge.

Giving Pledge. Warren Buffet og Bill og Melinda Gates

Publisert 29.04.2020