Innovasjon

10 fremtidige toppjobber

Robotene kommer kanskje ikke til å ta over verden, men de kommer til å forandre arbeidslivet.

– Frykten for at maskiner skal ta jobbene våre, kan bare avta om vi skaper nye, bedre jobber for mennesker, sier Ben Pring, visedirektør i IT-bedriften Cognizant, som har publisert en liste over fremtidens jobber. Her er ti fremtidsyrker der menneskehjernen danker ut roboten.

1. Søppeldataingeniør

Matavfall kan bli grønn energi, og dataavfall kan benyttes om det ”rengjøres”. For å sile blant store mengder ubenyttet data og blant den finne nye innsikter – visselig ved hjelp av algoritmer – kreves en menneskelig bevissthet.

2. Cyberattack-agent

Innen en nær fremtid kommer krig i større grad til å bli utkjempet via virtuelle plattformer – digitale slag, som Ukrainas strømbrudd i 2015 og USAs presidentvalg i 2016, har vi allerede sett. Cyber-agenter kommer til å ha som oppgave å ikke bare forsvare landets infrastruktur, men også iblant å gå offensivt ut mot nasjonens fiender.  

3. Rehabilitering av unge it-kriminelle

Fristelsene for dagens ungdom skiller seg en del ut fra tidligere generasjoners: IT-kriminalitetens lettjente penger og usynlige ofre kan være forlokkende. Det vil bli nødvendig med rådgivere i rehabiliteringen av unge cyber-kriminelle på for eksempel skoler – for å kunne hjelpe dem til å utnytte talentene sine på en riktig måte. 

4. Sjef for business behavior

Å forstå menneskelig oppførsel er komplekst. Ved hjelp av banebrytende biometrisk teknologi på arbeidsplassen, som personlige, miljømessige og romslige sensorer – og data over produksjon, følelser og interaksjoner – blir det enklere. Noen må analysere all denne oppførselsdataen – og ansvaret for strategiene for å forbedre medarbeidernes engasjement, produktivitet og tilfredshet. 

5. Algoritmesjef

Amazon bygget et AI-verktøy i stedet for å ansette flere folk, men siden dette verktøyet diskriminerte kvinner, ble de tvunget til å skru det av. Med økningen av kunstig intelligens i bedrifter, er det viktig at algoritmene – som jo er Ais hjerte – er rettferdige, lovlige, etiske og representative for organisasjonen. Algoritmesjefene kommer til å granske nye og eksisterende apper og systemer, logge og spore hver viktige algoritme, dens mål, resultater, menneskelige bedømmelser og konsekvenser. 

6. Tidvannsarkitekt

I kampen mot global oppvarming blir det stadig viktigere å jobbe med i stedet for mot Moder Jord. For å kunne redusere effektene av stigende havsnivåer i byer rundt om i verden, kreves det eksperter og sakkyndige som kan planlegge og gjennomføre prosjekter til naturens beste. 

7. Smart hjem-designer 

Med fremveksten av smarte hjem kommer flere til å samarbeide med arkitekter, ingeniører og kunder for å designe etiske og miljøvennlige hjem. Rollen innebærer at man skal holde seg oppdatert på tekniske trender og finne originale måter å integrere teknologi i ulike stiler på.

8. UX-designer for stemmer

All ære til Siri og Alexa, men spesielt menneskelige føles de ikke. Potensialene for å forbedre AI-tjenestene er store, og med riktig stemmeleie – individuelt tilpasset dialekt med frasering og uttrykk – kan de bli mye mer effektive.   

9. Kvalitetssikre virtuelle identiteter 

Ny teknologi tas i bruk for å skape fake news på nettet, og vi har allerede sett hvordan man bokstavelig talt kan legge ord i munnen på noen. Disse filmsnuttene kan virke underholdende, men kan få katastrofale følger. Derfor vil det være behov for digitale vannstempler, som kan bevise ektheten hos noen eller noe – og dette blir ansvaret til fremtidens virtuelle identitetsvakter.

10. Avlingskonsulent

Etterspørselen etter sunn og klimasmart mat kommer bare til å øke. Eksperter har ansvaret for avlinger på små områder, og gir råd til folk som selv har behov for å dyrke sin egen mat. Konsulentene skal også tipse dem om hvordan de skal spise for å ha det bedre, samt identifisere optimale jordbruksplasser i byene og implementere dem.

Bilde: Shutterstock

Publisert 30.09.2020